Barion Pixel
Ez a webhely cookie-kat használ a szolgáltatások megfelelő nyújtásához, valamint statisztikai és kereskedelmi célokból. További információk az adatvédelmi irányelvről.
Elfogadom
Menü

Mit tegyek, ha árnyékos a kertem? Így lehet gyönyörű kertje árnyékban is

2021. 08. 02. 13:21:32

Mit tegyek, ha árnyékos a kertem? Így lehet gyönyörű kertje árnyékban is

Gyakran előfordul, hogy egy kertben vannak olyan részek, ahová csak korlátozottan vagy egyáltalán nem is süt a nap, emiatt pedig bizonyos növények nem képesek szépen fejlődni és életben maradni. Ha kíváncsi rá, hogy milyen növényeket érdemes választania a kert sötét szegleteibe, olvassa tovább cikkünket.


Miről ismerhető fel az árnyékos kert?

A kezdő hobbikertészek gyakran nehezebben mérik fel kertjük adottságait és nem veszik észre azokat az apró jeleket, melyek a jártasabb kertészek igen. Gyakori kezdő hiba, hogy egy területen rosszul ítéljük meg, hogy hol és mennyit süt a nap. Sokszor egyből a talaj minőségét vagy a változó időjárást okoljuk, arra pedig nem gondolunk, hogy néhány fa vagy magasabb sövény miatt, melyek árnyékot csinálnak, nem maradnak meg a növényeink.  


Árnyékos kert


Könnyű felismerni a kert árnyékos részeit akkor, ha a gyep milyensége árulkodik. A napfény szegény részeken a fű általában nehezen nő ki, ha pedig ki is nő idővel, hamar elkezd mohásodni, elszáradni és kihalni. Általában minden kertben van olyan zug, ahová kevesebbet süt a napfény, akár egy korábban ültetett fa vagy sövény miatt, amely az évek során megnőtt, akár azért, mert a ház valamely része takarja. Szerencsére nem kell lemondani arról, hogy varázslatos kertet varázsoljon otthonába. Ha álmainak kertjét nem is sikerül teljesen megvalósítania, gyönyörű évelő növényekkel teli kert büszke tulajdonosává válhat. Megoldást a kert sötét részeire a különböző évelő növények, páfrányok, és cserjék jelenthetik, melyek jól tűrik az árnyékot és a szárazságot is.

 

,,Árnyékot szerető” növények valójában nem léteznek, árnyéktűrő növényekről szokás beszélni. Az, hogy bizonyos növények mennyire tűrik meg az árnyékot igen változó, így mielőtt berohannánk a boltba vagy egy internetes felületre, hogy megvásárolnánk a kiszemelt növényeinket, fontos, hogy felmérjük kertünk adottságait. Elsősorban tájékozódjunk arról, hogy milyen árnyék is van a kertünkben.


Mit tegyek, ha árnyékos a kertem? Így lehet gyönyörű kertje árnyékban is 2


Az árnyék sokféle fokozatú lehet: beszélhetünk egészen sötét, vagyis mélyárnyékról, mely a zárt lombozatú fák alatt alakulhat ki, például a diófa vagy fenyőfa alatt. Illetve van félárnyékos rész is, ahová a napfény csak korlátozottan ér el. A mélyárnyékból van lehetőségünk félárnyékos részt csinálni a következő trükkel: vágjon le néhány alsó ágat a fáról, hogy a napfény bejuthasson a fa törzséhez. Ezáltal egy kellemes szűrt árnyék keletkezik, ahol a növények főleg a délelőtti órákban hozzájutnak majd egy kis napfényhez.  

Lényeges kérdés, hogy nedves vagy száraz árnyékkal rendelkezünk-e. Az árnyékos részeknél általában száraz a talaj, mivel a csapadék valamilyen akadály miatt nem képes eljutni a földig. Egy nagy fa lombkoronája például, mely felfogja a lehulló csapadékot, könnyen eredményezheti a törzs körüli talaj kiszáradását. A túlzottan száraz talaj általában nem kedvez a növényeknek, mert nem tudnak megfelelően fejlődni. Ilyen helyekre olyan növényeket érdemes választani, melyek árnyék és szárazságtűrők is egyben.


Az árnyékos kert területének kialakítása

Mielőtt belevágnánk a bordűr kialakításába, mindenképpen tisztítsuk meg a terepet a nem kívánatos gazoktól és kövektől, amelyek akadályozhatják az ágyásszegély telepítését és a növények beültetését a földbe.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a kert azon részét, ahol árnyék van és ahol a fű nem nő meg, különítsünk el a kert napos részétől. A szegélyezéshez, vagyis a bordűr kialakításához, használhatunk különböző ágyásszegélyeket, amelyek segítenek esztétikus végeredményt nyújtani. A Border műanyag ágyásszegély kiváló választás lehet erre a célra, mivel tartós, nem korhad el az idő múlásával, illetve a rugalmasságának köszönhetően könnyű használni is. A földbe süllyesztve könnyen telepíthető, a kis tüskéket elvágva pedig tudjuk még hajlítani is, ami praktikus, ha nem egy egyenes területen szeretnénk a szegélyt kialakítani.


Mit tegyek, ha árnyékos a kertem? Így lehet gyönyörű kertje árnyékban is 3


Döntsük el, hogy a kert melyik részét szeretnénk elkeríteni az árnyék bordűr kialakításához. Jelöljük ki kívánt földrészt egy kis murvával vagy egy hegyes kerti szerszámmal, és készítsünk mélyedést a talajba, ami mutatja hol lesz a határ.

 

Ha ezzel elkészültünk, ássuk fel az általunk készített elválasztó szegély mentén azt a területet, ahová majd az árnyékkedvelő növényeket és az ágyásszegélyt kívánjuk telepíteni. A földet tisztítsuk meg, ne maradjanak kövek a talajban, mert az megnehezíti majd az ágyásszegély telepítését! Ha a talaj megfelelően tiszta és mentes a kövektől, akkor a műanyag ágyásszegélyt egyszerűen csak helyezzük el a kívánt helyre a kissé beásott talajban. A Border típusú ágyásszegély a földbe szúrható tüskékkel könnyedén rögzíthető.  


Mit ültessek árnyékos helyre?

Ha lelki szemei előtt unalmas és kopár zöld növényeket lát, akkor megnyugtatjuk: számos olyan árnyéktűrő növény létezik, mely pompás színvilággal rendelkezik és amelyek kicsit sem unalmasak. Ilyenek bizonyos liliomfélék és hortenziák, a csodálatos kúszó klemátiszok, és természetesen a díszcsalánok.

 

A növények kiválasztásánál lényeges szempont, hogy melyik mikor virágzik. Ha kizárólag olyan növényeket választunk, melyek csak tavasszal vagy ősszel virágoznak, akkor nyáron nem lesz mutatós a kertünk. Érdemes tehát olyan virágokat választani, amik vegyesen tavasszal, nyáron és ősszel  virágoznak.


Mit tegyek, ha árnyékos a kertem? Így lehet gyönyörű kertje árnyékban is 3

 

A hortenzia például remek választás a félárnyékos-száraz helyekre, mely nyáron virágzik. Ez a színpompás növény már a 19. század óta népszerű Európában, de eredetileg a japán kertek őshonos dísznövénye növénye volt. Amit érdemes tudni róla, hogy félárnyékos helyen, a szabadban érzi jól magát és a nem túl száraz, kissé savanyú talajt kedveli. A közvetlen napsugárzás nem tesz jót neki, mert az erős fényben a virágai összezsugorodnak. A talaj savanyúságát tőzeggel vagy kávézaccal tudjuk elérni. Megfelelő körülmények mellett a hortenziából idővel csodálatos bokor lesz.

A nebáncsvirág egy másik nyári növény, melyet hosszú virágzási idő jellemez. Tökéletes választás egy árnyék bordűrhöz, mivel ágyások szegélyeként is alkalmazható. Árnyékos fekvésű kertben érzi jól magát, ahol a erős napsugárzástól védett helyen van. Egyetlen hátránya, hogy nagyon magas a víz igénye, így rendszeresen kell öntözni.


Hortenzia


Ha igazán tarka növényekre vágyunk, akkor semmiképp ne hagyjuk ki a díszcsalánokat. A díszcsalánok Afrikából és Ázsiából kerültek hozzánk, és egyből meghódították Európát páratlan megjelenésüknek köszönhetően. Ezek a színes egynyári virágok elképzelhetetlenül gyönyörű színekben tudnak pompázni, gondozásuk pedig nagyon egyszerű. A nedves, de jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talaj kedvelik. Napos és félárnyékos részen is szépen fejlődnek.

 

Mielőtt sor kerülne a vásárlásra, érdemes írni egy listát arról, hogy milyen növények tetszenek nekünk és mit ültetnénk szívesen a kertünkbe. Nem érdemes ebben az esetben rögtön az internetről rendelni, hacsak nem vagyunk szakértők, mivel könnyen mellélőhetünk a növények válogatása során. Érdemes egy kertészetbe ellátogatni és megkérdezni egy ott dolgozó szakembert, hogy ő milyen növényeket ajánl számunkra.  

 

Ezekből az árnyéktűrő növényekből érdemes választani:

 • Hortenzia
 • Nebáncsvirág
 • Szívvirág
 • Indás ínfű
 • Nebáncsvirág
 • Bőrlevél
 • Liliomok
 • Lobélia
 • Díszcsalán
 • Klemátiszok
 • Fehér árnyékliliom
 • Pettyegetett tüdőfű 
 • Kerti holdviola
 • Szagos müge
 • Füzéres poloskavész
 • Japán hölgypáfrány
 • Nagy meténg
 • Tiszafa
 • Kékeslevelű magyal
 • Japán díszbabér

 

Reméljük hasznosnak és szórakoztatónak találta cikkünket. Ha érdekli, hogy mi a komposztálás, olvassa el ezt a cikkünket.  

 

Frissítve: 2021.10.013.

Tartalomhoz tartozó címkék: kert